Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#107 👨‍💻 Chtějí řídit inflaci, které sami nerozumí?
0:00
-4:05

#107 👨‍💻 Chtějí řídit inflaci, které sami nerozumí?

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následující;ho tlačítka.

✉️ Newsletter 📰 RSS 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast 🐦 Twitter 🟦 FB


Ahoj investoři,

V dnešním krátkém newsletteru jsem sepsal zamyšlení o tom, jak odborníci chtějí řídit něco, čemu sami evidentně moc nerozumí. Na co tím narážím?

Špatné modely

Jerome Powell předseda americké centrální banky (Fed) v rozhovoru řekl, že všechny jejich modely předpovídaly inflaci vysokou maximálně 4 %. Prý 35 “expertů” tvrdilo, že inflace nebude vyšší než 4 %. Osobně se mi tomu těžko chce věřit. Inflaci očekával každý druhý a nechce se mi věřit, že centrální bankéři by byli tak naivní, aby si mysleli si, že nebude vysoká inflace po takovém monetárním zásahu, jaký byl proveden.

Jak řídit, když jsou špatné vstupy

K zamyšlení také je věc druhá. Pokud bychom tedy připustili, že se řídili modely, které předpovídaly pouze 4% inflaci. Pak se musíme ptát, jak chtějí centrálně řídit něco, co nejsou schopni efektivně předpovídat, nebo dokonce ani měřit. Je opravdu žádoucí, abychom měli skupinu lidí, kteří rozhodují o životech všech lidí na planetě?

Pouze kolaps dodavatelských řetězců?

Opravdu za vyšší inflaci může pouze kolaps dodavatelských řetězců, nebo to může mít i něco společného s tím, že se za posledních 20 let množství dolarů zvýšilo více než čtyřnásobně? (4,4 x) Jenom za poslední 2 roky se množství peněz v oběhu zvýšilo o 40 %. Opravdu nikdo nečekal inflaci po takovém obrovském navýšení peněžní zásoby? Vždyť stačí, že se ty peníze, které dosud spaly, začnou pohybovat a inflace je na světě.

Peněžní zásoba M2: https://fred.stlouisfed.org/series/M2SL

Závěr

Pro mě osobně peníze jsou především komunikačním médium, přes které lidé komunikují své preference. A ve chvíli, kdy s tímto médiem někdo manipuluje, tato komunikace preferencí je pokřivená a nefunguje správně.


Služby, které používám

Anycoin - Skvělá česká směnárna, kde můžete automaticky nakupovat bitcoin. Zaregistrujte se a získejte registrační bonus 300 kč. (více)

Unchained Capital + Trezor HW peněženka - Nejbezpečnější uložení bitcoinu pomocí Multisig. (více)

BlockFi - Až 4,5 % spoření s ₿, nebo 9 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $15 až $250. (více, analýza rizika)

Nexo - Spoření 5 % v ₿ nebo 8 % v EUR. Možnost zasílání přímo pomocí SEPA. Registrační bonus přes link $10. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Spořící účet EXTRA s 4 %. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku.

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - jak na donaty?

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Pokud mě chcete podpořit, možné varianty najdete na stránce o mě. Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.