Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#106 👨‍💻 Centrální banky v pasti
0:00
-5:33

#106 👨‍💻 Centrální banky v pasti

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následující;ho tlačítka.

✉️ Newsletter 📰 RSS 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast 🐦 Twitter 🟦 FB


Ahoj investoři,

vůbec nezávidím práci centrálním bankéřům. Dle mého názoru, ať už udělají cokoliv, tak vždy ublíží obyčejným lidem. Je to přímo past. Co tím myslím? Pojďme se na to podívat.

Více dluhu než peněz

Pro většinu hlavních států je celkový dluh mnohem větší, než peněžní zásoba. Jak jde vidět na grafu, celkový americký dluh roste mnohem rychleji než celkové peněžní zásoby. Kvůli předchozí vládě máme v České republice také rekordní zvýšení státního dluhu o více než polovinu. Za poslední století globální peněžní systém založený na dluhu je na zvyšování přímo závislý. Když tento dluh přeroste únosnou míru, centrální banky na to obvykle odpoví zvýšením peněžní zásoby.

Chart Source: St. Louis Fed

Inflace a úrokové sazby

Po desetiletí se snaží centrální banky udržet nízkou nezaměstnanost a inflaci okolo 2 %. V době ekonomického rozkvětu zvyšovat sazby a době ekonomického poklesu snižovat sazby a tím podpořit poptávku po dluhu. Problém je v tomto modelu, že úrokové sazby se postupně snižují na nulu a nikdy se nevrací na původní hodnoty, díky jistotě vykoupení centrální bankou. Také díky tomu stále roste relativní dluh vůči HDP. Když svět narazí na nějaký problém jako pandemie, upouštění od globalizace nebo nedostatečná produkce energie, tak nízké úrokové sazby už neumožňují další podporu.

Chart Source: YCharts

Jak vidíme na grafech takové odpojení inflace od úrokových sazeb jsme neviděli od roku 1940. Díky tomu jsou centrální banky v pasti. Ať už se jedná o americký Fed, ECB nebo třeba i ČNB. Vysoká inflace si žádá razantní zvyšování úrokových sazeb, ale centrální banky to provést nemůžou, protože tím způsobí recesi. Také zvýšená inflace snižuje jejich dluh. Proto, když úrokové sazby nezvýší, ublíží lidem inflací a když je zvýší, tak ublíží recesí.

Centrální banky v pasti

Možná nejhorší situaci má ECB. Státy v Evropské unii se vzdali svých vlastní měn a přijali Euro a s ním i centrální banku. Ale jednotlivé evropské státy nejsou jednotné fiskálně. To znamená, že jednotlivé evropské státy vydávají své vlastní dluhopisy, mají vlastní sociální politiku a daně. Proto speciálně ECB má ještě složitější situaci, než ostatní centrální banky, protože nemůže jednoduše snižovat svou rozvahu.

Chart Source: Trading Economics

Závěr

Dlouhodobě se nevyplácí držet žádné měny ani dluhopisy. Ale ze všech měn je možná EUR na tom nejhůře. Protože kromě rizik, které mají i ostatní měny, euro má i riziko popsané v článku. Proto při investování než do evropských dluhopisů a eura, bych raději využil akcie, komodity, bitcoin nebo nemovitosti.

Zdroj: The European Central Bank is Trapped. Here’s Why.


Služby, které používám

Anycoin - Skvělá česká směnárna, kde můžete automaticky nakupovat bitcoin. Zaregistrujte se a získejte registrační bonus 300 kč. (více)

Unchained Capital + Trezor HW peněženka - Nejbezpečnější uložení bitcoinu pomocí Multisig. (více)

BlockFi - Až 4,5 % spoření s ₿, nebo 9 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $15 až $250. (více, analýza rizika)

Nexo - Spoření 5 % v ₿ nebo 8 % v EUR. Možnost zasílání přímo pomocí SEPA. Registrační bonus přes link $10. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Spořící účet EXTRA s 4 %. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku.

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - jak na donaty?

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Pokud mě chcete podpořit, možné varianty najdete na stránce o mě. Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.