Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#105 👨‍💻 Jak dlouho bude trvat medvědí trh
0:00
-4:16

#105 👨‍💻 Jak dlouho bude trvat medvědí trh

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následující;ho tlačítka.

✉️ Newsletter 📰 RSS 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast 🐦 Twitter 🟦 FB


Ahoj investoři,

podle jedné z definic je medvědí trh (Bear market), pokud akcie v průměru klesnou pod 20 % hodnoty na svém vrcholu. Právě nedávno jsme tuto hodnotu prorazili a tím oficiálně vstoupili do medvědího trendu. Jak dlouho tento trend bude trvat?

Délka medědího trendu

Samozřejmě nikdo neví, jak dlouho bude trvat pokles akcií. Jediné, co se dá asi dělat, je podívat se na historii propadů a získat tím nějaké povědomí o tom, jak velké propady v minulosti byly a jak dlouho trvaly. Dle následujícího grafu můžeme vidět, že procentuálně největší propad na S&P 500 byl - 56,8 % v roce 2007 při tzv. velké recesi. A nejdelší při recesi v letech 1973-1975. Srovnání ovšem neobsahuje Velkou hospodářskou krizi v letech 1929 až 1939, proto musíme toto srovnání brát trochu s rezervou.

Aktuální situace

Když tedy budeme předpokládat, že aktuální mědvědí trh nebude horší, než ty co byly za posledních 66 let, tak můžeme očekávat maximální dobu poklesu ke dnu trhu 31 měsíců od předchozího vrcholu. A maximální pokles v hodnotě 56,8 %. Pokud si ale vezmeme průměrný medvědí trh jako očekávaný, pak na dno trhu se můžeme dostat již za 7 měsíců a pokles zbývá “pouze” 12%.

Co bude následovat

Je jasné, že z historie se nedá určit přesně budoucnost, ale může nám dát určitou představu kde jsme a kam je možné spadnout. Aktuálně je na trhu natolik pesimistická nálada, že se prodávají i tzv. safe akcie jako jsou například Coca-Cola. Během těchto propadů ovšem příchází obrovské příležitosti k nákupu, které se nemusí dlouho opakovat.

Zdroj: A Brief History of U.S. Bear Markets


Služby, které používám

Anycoin - Skvělá česká směnárna, kde můžete automaticky nakupovat bitcoin. Zaregistrujte se a získejte registrační bonus 300 kč. (více)

Unchained Capital + Trezor HW peněženka - Nejbezpečnější uložení bitcoinu pomocí Multisig. (více)

BlockFi - Až 4,5 % spoření s ₿, nebo 9 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $15 až $250. (více, analýza rizika)

Celsius Network - Spoření 6.2 % v ₿ bez podmínek. Získáte $50 registrační bonus, když při registraci napíšete můj referenční kód: 197112bf02. (více)

Nexo - Spoření 5 % v ₿ nebo 8 % v EUR. Možnost zasílání přímo pomocí SEPA. Registrační bonus přes link $10. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Spořící účet EXTRA s 4 %. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku.

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - jak na donaty?

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Pokud mě chcete podpořit, možné varianty najdete na stránce o mě. Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.