Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#98 👨‍💻 Musk kupuje $TWTR
0:00
-7:25

#98 👨‍💻 Musk kupuje $TWTR

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Newsletter 📰 RSS 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast 🐦 Twitter 🟦 FB


Ahoj investoři,

v posledních dnech (a nejen v investorských kruzích) je plno zpráv ohledně akvizice Twitteru Elonem Muskem. I když je o tom všude jistě mnoho zpráv, rozhodl jsem napsat svůj pohled na věc a vysvětlit důvod, proč by to mělo zajímat i nás investory.

Muskova frustrace s twitterem

Již delší dobu Elon projevoval na twitteru názor, že není nadšený z jeho fungování. Několikrát tweetoval o problému se spam boty a také o chybějícím tlačítku edit. A především stále častěji upozorňoval na problémy se svobodou slova na této platformě. Ve své anketě vyšlo, že 70 % uživatelů si myslí, že Twitter nedělá dost pro to, aby byla na Twitteru zachována svoboda slova.

Možná se nechal inspirovat lidmi, kteří na tento tweet odpovídali, že by měl koupit Twitter. Nebo už to měl v plánu dávno, to už se asi těžko dozvíme. Ale začal tajně nakupovat akcie, až získal 9 %, kdy už musel svou investici oznámit a také se mohl sejít se správní radou, aby prezentoval svůj návrh.

Nabídka a obrana správní rady

Musk prezentoval svůj návrh na zakoupení twitteru za cenu akcie $54.20. Což vychází přibližně na $43 miliard. Rada odmítla nabídku, pravděpodobně chtěli vyjednat nabídku lepší, protože zvolili strategii tzv. “poison pill”. Jedná se o obraný mechanismus proti nechtěnému převzetí společnosti. Funguje to tak, že v případě, že Musk získá více než 15 % akcií, tak všichni ostatní akcionáři, kromě něj, dostanou možnost si zakoupit akcie nové a za nižší cenu. S každým takovým nákupem by se Muskův podíl snížil, což by mu zpomalilo možnost nákupu nových akcií a tím i převrat.

Twitter spam boti a editovací tlačítko

V té době začal tweetovat o svých plánech s Twitterem. Především vyhlásil válku spam botům. Je pravděpodobné, že se také jedná o marketing, aby si akcionáře naklonil na svou stranu. Protože ve výsledku jsou to všichni akcionáři, kteří rozhodují o chodu firmy, a ne správní rada.

Dohoda byla uzavřena

V pondělí se ukázalo, že se podařilo dohodnout a Musk skutečně Twitter koupí. Osobně jsem to nepředpokládal. Obzvláště po tom, co rada zaváděla obranná opatření proti převzetí a také po tom, co první nabídku nepřijali. Dle zpráv se nakonec domluvili na velmi podobné ceně, jaká byla původní nabídka.

Musk tweetoval, že svoboda slova na Twitteru musí být zachována, pro možnost debatovat o budoucnosti lidstva. Musk plánuje spoustu změn. Chtěl by vylepšit funkce, část kódu zveřejnit jako open source, kvůli transparentnosti a hlavně bojovat se zmiňovanými spam boty.

Nikdo nedokáže říct, zda se mu to povede nebo ne, ikdyž už dokázal, že umí dělat věci, o kterých jiní prohlásili, že jsou nemožné. Kritici poukazují na to, že svoboda slova na Twitteru bude naopak ohrožena a to právě kvůli vlastnění jednou osobou. Bohužel žádné masivně rozšířené decentralizované sociální sítě neexistují, proto nemáme ani možnost to s něčím jiným srovnat.

Dobrý čas na nákup?

Tak jak to bývá se všemi zprávami, i tuto zprávu trh už dávno reflektoval. Čas na nákup byl v době, kdy nikdo ještě nevěřil, že se Muskovi podaří dohodnout. Nyní už je cena za akcii přesně na výkupní ceně. Ale pokud je Twitter akcie, kterou za každou cenu chcete vlastnit, tak byste si měli pospíšit, protože jakmile bude společnost převedena do soukromého vlastnictví, už tuto možnost mít nebudete. Musk dříve avizoval, že jeho plán je každému akcionáři dát možnost si vybrat při přechodu na privátní společnost, zde si akcie ponechat nebo prodat.

Vliv akvizice Twitteru na Teslu

Tento nákup má vliv nejen na Muskovu prázdnější peněženku, protože Twitter má spíš pro zábavu, nežli pro zřejmý výdělek. Ukázalo se, že se někteří Tesla investoři obávají toho, že Muskova pozornost bude nyní upřena spíše na Twitter a Teslu nechá žít svým životem a nebude jí věnovat tolik péče, kolik jí doposud věnoval. Toto si však já osobně nemyslím. Myslím, že Tesla je Muskova srdeční záležitost, které se kvůli Twitteru jen tak nevzdá. Proto si skutečně nemyslím, že by nákupem Twitteru byla budoucnost Tesly ohrožena. Pravděpodobně také akcie tesly padají, kvůli očekávanému prodeji Muskových akcií pro financování nákupu.

Zdroj: Twitter Muska, Twitter board adopts ‘poison pill’ after Musk’s $43 billion bid to buy company, tradingview.com


Služby, které používám

Anycoin - Skvělá česká směnárna, kde můžete automaticky nakupovat bitcoin. Zaregistrujte se a získejte registrační bonus 300 kč. (více)

Unchained Capital + Trezor HW peněženka - Nejbezpečnější uložení bitcoinu pomocí Multisig. (více)

BlockFi - Až 4,5 % spoření s ₿, nebo 9 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $15 až $250. (více, analýza rizika)

Celsius Network - Spoření 6.2 % v ₿ bez podmínek. Získáte $50 registrační bonus, když při registraci napíšete můj referenční kód: 197112bf02. (více)

Nexo - Spoření 5 % v ₿ nebo 8 % v EUR. Možnost zasílání přímo pomocí SEPA. Registrační bonus přes link $10. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Spořící účet 4 %. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku.

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - jak na donaty?

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Pokud mě chcete podpořit, možné varianty najdete na stránce o mě. Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.