Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#78 👨‍💻 5 tipů jak najít 10x investici
0:00
-6:33

#78 👨‍💻 5 tipů jak najít 10x investici

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podca


Rozhodně se nepovažuji za nějakého experta na hledání vysoko výnosových investic. Ale na jednom fóru jsem narazil na otázku, kde se jeden investor ptal, jak hledat ivestice, které se dokáží zhodnotit i desetkrát. Tato otázka mě zaujala a proto jsem se rozhodl toto téma více prozkoumat. Ne, že bych sám na to věděl jasnou odpověď, ale nějaké rady těchto (občas i random) investorů mi utkvěly v hlavě.

Co myslím termínem 10x?

Jedná se o investici, která se v rozumné době dokáže zhodnotit takovým způsobem, že z každé investované koruny se vrátí korun deset. Když píšu v rozumné době, tak tím myslím například 10 let. Delší doba už na nějaké odhadování investice je příliš dlouhá a kratší doba na tak obrovské zhodnocení mi přijde, jako nerealistické očekávání.

Dají se vůbec takové akcie identifikovat?

Možná si říkáte, že když někdo trefí takovou investici, tak je to čistě o štěstí, ale já si to nemyslím. Pokud bude někdo investovat pouze do fondů a ETF, tak takové zhodnocení nemůže očekávat. Také pokud se investor zaměřuje pouze na hodnotové investování, tak takových zisků nedosáhne. Nemám nic proti ani jednomu ze jmenovaných přístupů, jen s snažím říct, že největší mírou ovlivňuje možnost dosáhnout takové zhodnocení právě přístup k investicím. A člověk, který sám aktivně hledá růstové akcie nebo alternativní vysoko výnosové investice jde těmto ziskům naproti.

Jak najít takovu 10x investici?

Zaměřovat se na hledání takových investicí je asi nejtěžší ze všech disciplín. Sám mám pár tipů, ale i když bude investice splňovat všechny podmínky neznamená to, že se jí povede dobře.

1. Hledám akcie, které řeší nějaký velký problém, nebo svým vznikem vytváří nový trh. - Jedná se tedy o disruptivní podnik, který místo toho, aby někomu konkuroval a snažil se být lepší, tak spíše si vytváří nové zákazníky, kteří dříve ani neexistovali.

2. CEO je zároveň zakladatel - Pokud najdete takovu firmu, kde CEO udělá všechno pro to, aby firma prosperovala, tak víte, že o vaši investici je dobře postaráno. Pro takového CEO je firma jako vlastní dítě a udělá pro ni všechno.

3. Total addressable market musí být obrovský. - Aby se investice mohla zhodnotit tak výrazně, tak musí mít firma prostor k růstu. Proto produkt nesmí být pouze pro úzkou skupinu lidí, ale nejlépe ho potřebuje každý člověk na planetě. Tím je zajištěno, že firma bude mít pořád možnost růstu.

4. Vytváří kvalitní produkty/služby, které zákazníci milují. - Pokud zákazníci milují daný produkt, pak je to ukázka dobře odvedené práce. Díky tomu Apple může účtovat prémiové ceny za své produkty a tím má i vyšší marže a zisky.

5. Všechny zisky investují do vývoje, stavby továren a podobně. - Nejlepší doba na investici je právě, když se firma rozjíždí a potřebuje všechny peníze investovat do infrastruktury, vývoje atd. Ve chvíli, kdy už má stabilní zisky na velké zhodnocení už není prostor, protože taková akcie již bývá dobře trhem nacenněna. Díky tomu hodnotoví investoři, co používají PE ratio, nedokáží takové akcie najít.

Závěr

Každý může mít jiné podmínky pro určení, zda má investice potenciál. Já jsem zde uvedl ty, které napadají mě, nebo jsem o nich četl u jiných investorů a sám sem si je osvojil. Například Tesla před děma lety splňovala všechny tyto kritéria a byla v té době ideální investicí.

Zdroj: How I Find my Next $1,000,000 Stock. High Growth Investing Tutorial

Služby, které používám

Unchained Capital + Trezor HW peněženka - Nejbezpečnější uložení bitcoinu pomocí Multisig. (více)

BlockFi - Až 4 % spoření s ₿, nebo 8 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $15 až $250. (více, analýza rizika)

Celsius Network - Spoření 6.2 % v ₿ bez podmínek. Získáte $50 registrační bonus, když při registraci napíšete můj referenční kód: 197112bf02. (více)

Nexo - Spoření 5 % v ₿ nebo 8 % v EUR. Možnost zasílání přímo pomocí SEPA. Registrační bonus přes link $10. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku.

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - jak na donaty?

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Pokud mě chcete podpořit, možné varianty najdete na stránce o mě. Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.