Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#71 👨‍💻 Problémy s Ethereem
0:00
-9:28

#71 👨‍💻 Problémy s Ethereem

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podca


Úvod

Než se pustíme do článku, který se týká Etherea, bych rád na úvod řekl, že sám Ethereum vlastním, byť tvoří asi jen 3 % z mého portfolia. Proti Ethereu jako takovém nic nemám a myslím si, že má své využití i místo. Využívám také usdt stabilní mince a jiné projekty spojené s Ethereem. Podle mě však má Ethereum hned několik zásadních vlastností, které ho táhnou k větší centralizaci a tím i k problémům, které se vyskytují v aktuální společnosti.

Ethereum, Currency, Trading

Rozdíl mezi protokolem a platformou

Co je to protokol a co platforma? Otevřený protokol je způsob komunikace daný nějakým standardem a úmluvou, že dané subjekty si budou spolu předávat informace jistým způsobem. Dobré protokoly často vytlačí ostatní a jsou jediné využívané. Jako příklad lze uvést IP protokol, na kterém je založena veškerá komunikace na internetu nebo třeba http pro komunikaci s webovým serverem. Bitcoin je také protokol, proto se dá předpokládat, že zde s námi bude dlouho podobně jako IP.

Platforma je určité prostředí umožnující běh a provozování jiných programů a pohyb uživatelů v něm. Mezi platformy se dá počítat třeba operační systém DOS, Windows, ChromeOS, FirefoxOS nebo i webové prostředí MySpace. Jde vidět, že platforem je hodně a často spolu soupeří. Ethereum, aspoň dle mé definice, patří mezi platformy a ne mezi protokoly. Ethereum, stejně jako ostatní platformy, má mnoho konkurentů, což na Ethereum vyvíjí tlak, aby bylo rychlejší, levnější a pořád přicházelo s novinkami. Tím pásem se stává více centralizované, protože aby byl rychlejší, musí se zvětšit prostor bloků a tím ztíží možnost běhu uzlu pro každého. Aby přicházelo pořád s novinkami, musí být pružnější v rozhodování a rychlejší rozhodování probíhá, když ho stanovuje hrstka lidí.

Předtěžené mince

Další věc, kterou často investoři do Etherea neví je, že předtím, než bylo Ethereum veřejné, bylo 60 až 70 % mincí z celého aktuálního oběhu rozděleno mezi první investory. Tito investoři, až na pár výjimek, si velmi chrání svou anonymitu. A z podstaty věci mají velký vliv na celý projekt, jak na vývoj ceny a jistě dokáží i politicky ovlivňovat rozhodnutí.

Pokud budeme celý projekt vnímat jako společnost a ETH jako akcie, tak je to v pořádku. Ale pokud budeme vnímat Etheremu jako otevřenou monetární síť, pak to mi přijde přinejmenším nespravedlivé vůči těm, kteří přijdou později a karty už jsou dávno rozdány.

Také je zapotřebí se zamyslet nad tím, jak ve skutečnosti decentralizovaný může být Proof of stake Etherea, když přibližně 60 % všech mincí vlastní hrstka lidí, kteří pravděpodobně mají navzájem mezi sebou jisté vazby. Tyto skutečnosti jistě nejde dokázat ani vyvrátit, ale tento projekt mi stále více připomíná aktuální zkorumpovaný fiat systém.

https://etherscan.io/stat/supply

Rozhodování ohledně monetární politiky určují vývojáři na schůzi

Ethereum se podobá více společnosti než otevřeném protokolu, probíhají zde schůzky vývojářů, kteří rozhodují o velkých změnách, bez toho aby tak zásadní věci, jako změna monetární politiky probírala na veřejném fóru. Dle mého názoru, je hlavní problém, že vývojáři rozhodují o tak zásadních věcech jako je monetární politik, které není jejich expertýza.

Příkladem může být rozhodnutí o vrácení transakce z DAO hacku, což samo o sobě je obrovský zásah do “neměnosti” blockchainu Etherea. Nebo druhý příklad je několikanásobné posouvání difficulty bomb. Bez posunutí dificulty bomb, by inflace Etherea výrazně snižovala, ale protože se vývojáři rozhodli ji odsunout, výrazně tím navyšují monetární zásobu oproti původně plánované.

Ovlivňování velryb a podplácení

Lane Rettig, který pracoval v Ethereum Fundation vypráví v podcastu What Bitcoin Did o tom, jak několikrát byl osloven různými osobami, jak online tak i offline, aby využil svého postavení pro ovlivnění cesty Etherea. Vypráví například o tom, jak na nějaké párty ho oslovil anonymní muž v kapuci, s nepřímým úplatkem, aby předložil pro hlasování jistou změnu, kterou potřeboval. Lane se také zmínil o tom, že je pravděpodobné, že takto ovlivňováni byli i jiní lidé, kteří disponují také určitými pravomocemi.

Hacker, Silhouette, Hack, Anonymous, Anonymity

Granty na nové projekty bez veřejného rozhodování

Ethereum Fundation také představilo několik grantů na různé projekty, běžící nad Etherem. Je skvělé, že tak může podporovat nové projekty, ale problém je v tom, že není jasné, ani veřejné, jakým způsobem se určuje velikost grantu a projekt, který se podpoří.

Bohužel, protože většinou nejsou veřejné informace, jak určití lidé z Fundation mají investovány peníze, vrhá to stín na tyto granty. Například, některé projekty se chlubí tím, že Vitalik pro tyto projekty dělá konzultanta, nebo přímo do nich investoval. Žádný konflikt zájmů zde být nemusí, ale protože tato rozhodnutí a informace o zájemech důležitých představitelů Etherea nejsou známé, tak si nemůžeme být jisti.

Přesunutí Ethereum na decentralizovane rozhodování

Jaká je cesta ven? Ethereum Fundation by v této fázi vývoje Etherea už nemuselo existovat. Své mince, které má by mohlo pomocí smart contraktu převést na decentralizovaný kontrakt, u kterého by uživatelé rozhodovali na jaké projekty a jaké vývojáře by decentralizovaná nadace podporovala. Popřípadě jakým směrem by se měl ubírat vývoj. Pokud by tento přechod nešel udělat hned, mohl by se nastavit pomocí smartcontraktu termín v jakém by se dané kroky uskutečnili.

Ethereum DAO Development and Implementation | skalex.io

Závěr

U Etherea mám problém s předtěženými mincemi, centrálním rozhodováním v rukou core vývojářů a rolí Etherea, které vidím jako platformu, která vede nutně k centralizaci a v budoucnu nahrazení konkurencí. Nemám problém s investováním a využíváním Etherea, ale každý investor by si měl udělat analýzu rizik, o což se tento článek pokouší.

Celý článek jsem se snažil si ověřovat zdroje a pro každé tvrzení mít aspoň 2, ale je možné, že se v některých mýlím. Budu rád, pokud mi některé mé závěry někdo vyvrátí. Nebo objasní novými skutečnostmi.

Zroje: The Failure of Ethereum Governance with Lane Rettig, Ethereum: Governed by a benevolent dictator?, How Ethereum governance works, The Implementation of Management Rights for Ethereum Forking Governance, WAI WAI WONG, Protokol (informatika), https://bitcoin.org/en/faq#what-is-bitcoin, What Was The DAO?, Ethereum Devs Have Calculated How to Defuse the 'Difficulty Bomb', Ethereum grants


Služby, které používám

Blinkist - Díky této službě máte tisíce naučných knih na dosah ruky, které jsou shrnuty v 15 minutách. (více)

BlockFi - Až 6 % spoření s bitcoinem, nebo 8.6 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $25. (více, analýza rizika)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Coinmate - Směnárna, kde jde směnit bitcoin přímo za koruny za výhodný kurz. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku. Pokud se zaregistrujete přes můj odkaz získáte 100 kč zdarma.

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

O mně - darovat

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Také se můžete přihlásit k placenému odběru, pokud mě chcete podpořit.

Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Share Romanův Newsletter investorům

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum. Nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.