Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#70 👨‍💻 Bitcoin a kvantové počítače
4
0:00
-7:32

#70 👨‍💻 Bitcoin a kvantové počítače

4

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast


Dlouho jsem nepsal o Bitcoinu, tak se pojďme podívat na jeden z bezpečnostní problémů, kterým Bitcoin čelí. Řeč bude o hrozbě použití kvantových počítačů. Je možné, že díky nim mohou lidé přijít o nastřádané šatošky a bitcoiny? Čím můžete případným kvantovým lupičům jít na ruku a jak jim případnou krádež řádně znesnadnit?

Uvedení do problému

Bitcoin využívá pro svůj chod kryptografii eliptické křivky. Každá Bitcoinová adresa má tři reprezentace: privátní klíč, veřejný klíč a adresu. Bitcoinová síť spoléhá na to, že při znalosti veřejného klíče je s dnešními počítači v podstatě nemožné odvodit privátní klíč. Veřejný klíč je na Bitcoinovou síť vystaven pouze v případě utracení. V dnešní dobře vytvářejí všechny rozumné peněženky vždy nové adresy pro nové transakce. Jsou tedy adresy, ze kterých nikdy nebylo utraceno, v bezpečí i před kvantovým útokem?

Co jsou to kvantovém počítače

Kvantový počítač je teoretický model zařízení, který velmi zjednodušeně řečeno, dokáže počítat všechny možné cesty, které vedou k výsledku najednou. Oproti tomu klasické počítače dokáží v jednu chvíli počítat pouze jeden úkol. Toho se u kvantových počítačů využívá k tomu, aby pomocí paralelních výpočtů spočítaly algoritmy, které by jinak konvenčním počítačům trvaly století.

What is Quantum Computing? | IBM

Existuje kvantový počítač?

Pro rozluštění kryptografie použité v Bitcoinu by bylo zapotřebí miliony qubitů. V poslední době se objevili komerční kvantové počítače, které mají desítky qubitů. Například kvantový počítač s 20 qubity od IBM, nebo kvantový počítač s 50 qubity od Googlu. Tyto počítače ale jsou určeny pro specifické úkoly a proto nepředstavují možnost prolomení kryptografie. Někteří vědci se dokonce domnívají, že kvantový počítač nikdy nebude sestrojen. Většina těch, kteří si myslí, že takový obecný kvantový počítač bude existovat, odhaduje, že jej nepodaří sestrojit dříve než za 10 let.

Co by znamenaly kvantové počítače pro Bitcoin

Už jsme si napsali, že kvantové počítače aktuálně nepředstavují hrozbu, ale pojďme se podívat na to, co by se stalo, kdyby někdo měl k němu přístup. Jak už jsem psal v úvodu, adresy, ze kterých nikdy nebylo utraceno, jsou chráněny mnohem lépe i proti kvantovému útoku, protože síti byla vystavena pouze adresa peněženky. Pro získání veřejného klíče by útočník musel prolomit další problém, a to získání veřejného klíče z adresy. To je tak náročný úkol, že se stává přinejmenším nepraktickým a to i s kvantovým počítačem. Poté by mohl teprve zaútočit na privátní klíč.

Mnohem větší problém představuje, že v případě utrácení bitcoinu je veřejný klíč vyzrazen na síť a útočník s kvantovým počítačem může ve stejnou chvíli získat privátní klíč a vytvořit ve stejnou chvíli vlastní transakci s krádeží. V takovém případě by záleželo na náhodě, která transakce by se dostala do nejdelšího blockchainu a byla by považována za platnou.

Computer, Security, Padlock, Hacker, Hacking, Theft

Řešení pro Bitcoin

Již nyní existuje řešení, které by Bitcoinovou síť ochránilo proti kvantovým útokům pomocí Lamport signature. Tato technologie umožňuje utrácet bitcoin až tisíckrát bez nutnosti znovu generovat privátní klíče. Problémem však je, že by to vyžadovalo hard fork. To v bitcoinové komunitě není oblíbená záležitost, ale jistě by se, v případě hrozby kvantového počítače, na tak zásadní otázce dokázala komunita dohodnout.

Co by znamenal generický kvantový počítač pro lidstvo

Hlavně je zapotřebí si uvědomit, že hashovací algoritmus SHA256, kterou je chráněn Bitcoin, je běžně používaný pro různé zabezpečení od bankovnictví přes armádu až po letiště. Kdyby se objevil kvantový počítač, který by dokázal rozlousknout v řádu minut SHA256 algoritmus, pak bychom pravděpodobně měli větší problémy než prolomení bitcoinu. Taky je možné, že by teroristi mohli způsobit naprostý zmatek v běžných součástech života.

Jaké jsou tedy vyhlídky?

Vzhledem ke složitosti sestavení kvantového počítače, je v blízké době poměrně málo pravděpodobné, že by se útoky kvantových počítačů staly běžnou součástí našich životů. Technologie nespí a jejich vývoj jede na plný výkon. Než tedy kvantové PC budou naplno fungovat, Bitcoinová komunita má čas se na to připravit.

Airport, Woman, Flight, Boarding, Traveling, Tourist

Zdroj: BITCOIN IS NOT QUANTUM-SAFE, AND HOW WE CAN FIX IT WHEN NEEDED, Kvantový počítač (VŠE, CO CHCETE VĚDĚT), Kvantový počítač, What is quantum computing?, Basic Intro to Elliptic Curve Cryptography, A Snapshot of Foundational Attitudes Toward Quantum Mechanics


Služby, které používám

Blinkist - Díky této službě máte tisíce naučných knih na dosah ruky, které jsou shrnuty v 15 minutách. (více)

BlockFi - Až 6 % spoření s bitcoinem, nebo 8.6 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $25. (více, analýza rizika)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Coinmate - Směnárna, kde jde směnit bitcoin přímo za koruny za výhodný kurz. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku. Pokud se zaregistrujete přes můj odkaz získáte 100 kč zdarma.

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

O mně - darovat

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Také se můžete přihlásit k placenému odběru, pokud mě chcete podpořit.

Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Share Romanův Newsletter investorům

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum. Nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

4 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.