Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#64 👨‍💻 Co že se to (doprdele) stalo v roce 1971?
2
0:00
-8:57

#64 👨‍💻 Co že se to (doprdele) stalo v roce 1971?

2

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast


Odpusťte mi, prosím, na úvod ten lehce vulgární titulek, ale po přečtení článku budete možná mé použití tohoto slova chápat. Proč se ale právě od roku 1971 brutálně změnila ekonomika a celé fungování světa a následky této změny pociťujeme až do dnes? A je možné, že za to mohla konkrétní událost v tomto roce?

Co se stalo v roce 1971?

Minulou sobotu bylo padesáté výročí od celosvětového zavládnutí fiat měn. Co to znamená a proč by nás to mělo zajímat? V roce 1971 americká vláda zrušila svázání dolaru se zlatem. Protože všechny světové měny tehdy byly vázány na dolar, přišly i všechny ostatní měny o jakoukoliv vazbu na zlato. Díky tomu vznikla nová doba založená na nekonečném zvyšování peněžní zásoby a také doba, kdy hyperinflace různých měn je běžnou záležitostí.

Tuto událost nemůžu ignorovat už jen proto, že inflace je jedna z věcí, která mě vlastně donutila začít investovat. Než bych psal dlouhé příběhy o tom, jaký to má vliv na naši civilizaci, rozhodl jsem se, že po vzoru webové stránky: WTF Happened In 1971? a nechám promluvit data:

Růst produktivity a hodinové kompenzace od roku 1948

Jde vidět, že i když produktivita rostla, kompenzace se od té doby v podstatě nezměnila.

Opravdové HDP, opravdové mzdy

Na dalším grafu vidíme, že do roku 1971 se mzdy držely růstu GDP. O tohoto roku rostou průměrné mzdy mnohem pomaleji.

Růst příjmu 1 % nejbohatších a 90 % nejchudších

Příjem procenta nejbohatších začal po tomto roce strmě růst, zatímco příjem 90 % nejchudších stagnuje, nebo je nižší, než v roce 1971.

Podíl mezd zaměstnanců z celkového příjmu ekonomiky

Další graf ukazuje, že mzdy od tohoto roku klesají.

Příjem černochů jako procenta příjmu bělochů

Černoši patří spíše k chudší části populace, proto i pro ně od tohoto roku je růst mezd minimální ve srovnání s růstem mezd před tímto rokem.

Podíl čistého příjmu v US

Od roku 1971 se zvětšuje rozdíl nejbohatších od nejchudších. Tedy 0.1 % nejbohatších si polepšilo přibližně o 20 %, zatímco ostatní přibližně o 10 % přišli.

Kumulativní inflace od 1913 do 2015

Součtová inflace roste několikanásobně rychleji, než do roku 1971. Při tom dochází k obrovskému znehodnocení úspor.

Index spotřebitelských cen US, 1775-2012

Index spotřebitelských cen je v podstatě cena, za kterou si můžete koupit košík běžných potřeb. Od roku 1971 se tato cena několikanásoně zvýšila.

Podíl splátky za hypotéku vůči rodinnému příjmu v Austrálii

Od roku 1971 je splátka hypotéky stále větším výdajem v celkových příjmech domácnosti. A podíl zvednul se z 10 % příjmů na 30 %.

Epizody hyperinflace

Hyperinflace se objevovaly dříve většinou pouze v době světové války. S příchodem fiat měn jsou hyperinflace poměrně běžnou záležitostí, což nám v poslední době ukázala například Venezuela nebo Libanon.

Výskyt výrazu “Upraveno podle inflace” v knihách u Googlu

Od roku 1971 musí většina autorů při odkazu na cenu uvádět, že cena byla upravena podle inflace, protože inflace je tak velká, že bez jejího započítání je statistika špatně.

Krachy měn

Po roce 1971 prudce narostl počet měn, které prodělaly nějaký krach.

Hodnota hlavních měn vyjádřená ve zlatě

Všechny největší měny světa v roce 1971 začaly prudce ztrácet na hodnotě vůči zlatu, které do té doby představovalo peníze.

Počet zemí s bankovní krizí

Počet zemí, které prochází krizí bankovnictví, prudce stoupl po roce 1971.

Jak dlouho trvá naspořit na dům z průměrného platu

Před rokem 1971 stačilo spořit asi dva a půl roku průměrného příjmu pro nákup celého domu.

Komentář na závěr

Takže tu máme už 50 let systém, který je založen čistě na vynucování měny státem. Z dat si můžeme udělat obrázek, jaký to má vliv na světovou ekonomiku. V podstatě ti, kteří neinvestují do dobrých aktiv, vždy pouze ztrácejí. To má za následek, že chudší jsou stále chudší a bohatší jsou stále více bohatší. Tato příjmová mezera, pokud se bude pouze zvětšovat, jistě nepřinese nic dobrého, spíše přinese politickou destabilizaci, hyperinflaci a narušení pořádku. Bohužel asi není žádná mírumilovná cesta z této pasti. Co můžete však udělat vy, jako jedinec? Například pojistit se proti krachu měny pomocí Bitcoinu a investování. Jistě nikdo nechce mít majetek a měnu závislou na pár vyvolených a jejich managementových schopnostech. Proto, alespoň pro mě, je investování do Bitcoinu cestou ke svobodě.

Všechny grafy uvedené na stránce wtfhappenedin1971.com se sem nevlezou. Pro ty, které více zajímá toto téma doporučuji prohlédnout všechny grafy a také pročíst archiv newsletteru.


Služby, které používám

BlockFi - Až 4 % spoření s ₿, nebo 8 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $15 až $250. (více, analýza rizika)

Celsius Network - Spoření 6.2 % v ₿ bez podmínek. Získáte $50 registrační bonus, když při registraci napíšete můj referenční kód: 197112bf02. (více)

Nexo - Spoření 5 % v ₿ nebo 8 % v EUR. Možnost zasílání přímo pomocí SEPA. Registrační bonus přes link $10. (více)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - jak na donaty?

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Pokud mě chcete podpořit, možné varianty najdete na stránce o mě. Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

2 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.