Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#61 👨‍💻 Proč využívám bitcoinové spoření?
2
0:00
-8:07

#61 👨‍💻 Proč využívám bitcoinové spoření?

2

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast


Nejčastěji diskutovaným tématem pod mým příspěvkem o srovnání bitcoinových spořících účtů, které jsem minulý týden zveřejnil na několika investičně zaměřených facebookových skupinách bylo, proč raději nedržet bitcoin na HW peněžence. Spousta bitcoinářů nechce využít spoření v bitcoinu a raději se uchyluje k držení klíčů. Ta možnost držet bitcoin ve svém vlastnictví je totiž jednou z nejdůležitější vlastností bitcoinu. Je důležité chápat, že bitcoin vlastním pouze tehdy, když k němu vlastním i privátní klíče. Myslím si, že bych měl vysvětlit, proč používám bitcoinové spoření, i když to není zrovna typické pro bitcoináře. Proč tedy i přesto jsem ochoten svůj bitcoin půjčit a tím se vystavit riziku toho, že o něj přijdu?

Riziko pújčování

Všechny služby na spoření bitcoinu jsou defakto půjčky. V předešlé analýze jsem sepsal, jak to celé funguje. Jedná se o půjčky nejčastěji jištěné kryptoměnami vázanými na dolar. Protože se jedná o půjčování, bez ohledu na jištění, vždy je zde jisté riziko. Každý, kdo vloží peníze do těchto služeb, by si měl být vědom rizik, které jsou s tímto spojené. A to především riziko nesplácení dlužníka, zkrachování firmy, hacky služeb nebo dokonce i zkonfiskování vládou. Všechna tato rizika jsou možná, protože nevlastníte klíče, své bitcoiny jste totiž půjčili.

Rozmožení bitcoinu bez prodeje

Mým hlavním důvodem, proč i přes všechna rizika tyto služby používám je, že nechci prodávat svůj bitcoin. Jelikož vím, že nejsem schopen odhadnout, kdy cena bitcoinu půjde směrem nahoru a kdy dolů, tak s bitcoinem neobchoduji, pouze přikupuji, když mám nějaké koruny navíc.

Ale když bitcoin neprodávám a nechci s ním obchodovat, jak z něj můžu získat víc? Jedna z mála možností je právě přes tyto služby svůj bitcoin půjčit. Sice tím ztrácím klíče k bitcoinu, ale za odměnu získávám úrok. Můžeme debatovat, pro někoho je úrok 6.2 % málo a pro někoho je to dost. Já si například za tímto úrokem představím složené úročení, kdy po 11 letech se vám vklad téměř zdvojnásobí.

Peníze mají pracovat

Když jsem začal s investováním, hodně jsem se vzdělával. Četl jsem klasické investorské knížky, od té doby se mé myšlení ohledně peněz změnilo. Především knížka Bohatý táta, chudý táta mě donutila přemýšlet nad tím, jak peníze můžou pracovat pro mě a ne já pro peníze. Držení bitcoinu na Hardware peněžence je jistě důležité, jak pro klidné spaní, tak i jenom pro to, že existuje ta možnost, čímž jistým způsobem zabraňuje státu přemýšlet nad nějakým plošným zkonfiskování peněz občanů. Ale pro mě je tato možnost ekvivalentem zakopání zlata pod zem, místo toho, abych to zlato půjčil nějakému podnikateli, který bude schopen ho rozmnožit.

“The poor and the middle class work for money. The rich have money work for them.”
― Robert T. Kiyosaki, Rich Dad, Poor Dad

Používání bitcoinu jako peníze

Bitcoin je pro mě ekvivalent peněz. A jestli má být využíván jako peníze, tak půjčky k tomu nevyhnutelně patří. Půjčky umožňují růst ekonomiky, jelikož půjčí si pouze ten, který věří, že bude schopen vygenerovat více peněz, než kolik si půjčil. To je pravda obzvláště při půjčkách na podnikání.

Investování, pomocí půjčování peněz, jsem se věnoval už předtím, než jsem přišel na bitcoin. Například přes peer-to-peer půjčky a jiné. Pro mě je půjčka skvělý obchod mezi dvěma lidmi, kdy jednomu umožní provést nákup služeb nebo zboží, které potřebuje a druhému umožní, aby jeho peníze pouze nestály. V podstatě obě strany dostanou co potřebují a přitom vzniká ekonomická aktivita, která prospívá společnosti, jako celku.

Zdroj: The Influence of Lending Activity on Economic Growth, Foreign Support, Local Lending and Economic Growth, Why Are Loans Important To The Economy

Srovnání s Zonky

Je jasné, že když srovnáme držení bitcoinu na HW penězence s BlockFi, tak je bezpečnější varianta držení vlastních klíčů. Ale co když srovnáme investici do půjček na BlockFi například s Zonky?

Na Zonky půjčky nejsou nijak jištěné ani garantované, na BlockFi jsou jistěné dvojnásobným kapitálem, než je velikost půjčky. Na BlockFi je také jistění kapitálem a hodnotou firmy, Zonky vám v případě nesplácení nenahradí nic. Na Zonky se půjčky pohybují okolo 3 % a inflace je nebo bude vyšší, peníze tam tedy ztrácíte. Na BlockFi máte úrok 8 % v dolaru, což inflaci pokryje nebo spoříte v bitcoinu, který je hedge proti inflaci.

Zonky spouští novou zákaznickou linku, operátorovi se ale nedovoláte :  Marketing journal

Úročit nebo ne?

Pro mnohé je riziko, které musí jako věřitel při této půjčce podstoupit, příliš velké. Jestli se necítíte komfortně při svěření svého bitcoinu do rukou BlockFi, Celsius Network nebo Nexo, tak to nepodstupujte. Pro mě jištění a strategie, které tyto společnosti zavedly, jsou dostatečné. Dokonce si myslím, že jištění je lepší než v tradičním bankovním prostředí, kde zástavy jsou nedostatečné, nebo nejsou likvidní.

Pokud tedy celý systém budeme chápat jako půjčky a také budeme počítat s tímto rizikem, není důvod proč nevyužít pěkný úrok. Je ale důležité správně zvolit velikost části, kterou vložíme na spoření přes tyto společnosti. Pro klidné spaní mám vždy aspoň polovinu bitcoinového portfolia na offline peněžence s vlastními klíči.


Služby, které používám

BlockFi - Až 4 % spoření s ₿, nebo 8 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $15 až $250. (více, analýza rizika)

Celsius Network - Spoření 6.2 % v ₿ bez podmínek. Získáte $40 registrační bonus, když při registraci napíšete můj referenční kód: 197112bf02. (více)

Nexo - Spoření 5 % v ₿ nebo 8 % v EUR. Možnost zasílání přímo pomocí SEPA. Registrační bonus přes link $10. (více)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - jak na donaty?

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Pokud mě chcete podpořit, možné varianty najdete na stránce o mě. Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

2 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.