Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#59 👨‍💻 Jak jsem investoval do Revolt
3
0:00
-5:02

#59 👨‍💻 Jak jsem investoval do Revolt

3

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast


Co je Revolt

Revol je společnost umožňující sdílené používání elektrokoloběžek, elektrických skůtrů a elektro aut. Celé to funguje tak, že si stáhnete aplikaci, najdete nebližší elektrokoloběžku a pomocí aplikace jí odemknete a zaplatíte používání. Tedy, alespoň donedávna to tak fungovalo. Tato společnost umožňovala investici v podobě financování nákupu stroje. Před časem jsem do této společnosti investoval, tak se poďme podívat jak to dopadlo.

Proč jsem investoval do Revolt koloběžek

Firma Revolt se mi líbila hned z několika důvodů. Je to česká společnost a naskočila na trend sdílené dopravy. Skvělá myšlenka, kdy se ve městech sníží doprava auty a taxíky. Má tedy přínos v podobě čistějšího vzduchu ve městech. Jako zajímavý startup přidával zajímavé bonusy, jako možnost třeba vtipného nápisu na elektrokoloběžku.

Pěkná návratnost

Z investorského hlediska odhadovaná návratnost nebyla vůbec špatná. Během 2 let odhadované životnosti se měla elektrokoloběžka zaplatit a přinést až dojnásobné zhodnocení. Opravy a servic elektrokoloběžky zajšťovala firma revolt. A krádeže nebo závažná poškození se měly hradit z vytořeného fondu pro tyto případy.

Jak to dopadlo

Myslím si, že celý podnik mohl dobře fungovat, ale bohužel přišla pandemie. Turisté úplně zmizeli a celá ekonomika se zastavila. Lidé přestali jezdit do práce a pohyb lidí se snížil na minimum. Je to obrovská škoda, protože jsem firmě hrozně fandil. Přes různé problémy s nezodpovědnými uživateli se firma dokázala přenést a adaptovat. Rozšiřovala se také do dalších měst a pružně reagovala na změny. Přesto tuto firmu silně zasáhly covidová opatření a již se nenašli další investoři, kteří by byli ochotni podnik zachránit.

Lekce do budoucna

Když zpětně z investorského hlediska přemýšlím, jestli bych udělal něco jinak, musím říci, že nikoliv. S rozhodnutím investovat v době, kdy jsem ho dělal, jsem spokojený. Nikdo netušil, že může přijít covid a ani v průběhu se nedalo odhadnout, jak dlouho budou trvat omezení. Stejně tak, jako nyní nevíme, jestli na podzim nebude další vlna nové mutace.

S rizikem zkrachování firmy jsem počítal. V takovém případě jsem měl, alespoň dle investiční smlouvy, elektrokoloběžky dostat zpět. Což se i potvrdilo. Tím bych chtěl vyzvednout profesionální jednání Pavla Kuchty, který za celou firmou stál a sliby splnil. Doma tedy máme elektrokoloběžky, které si snad s rodinou užijeme a investované peníze se nám vrátí v zážitcích.

Re.volt míří do Brna se sdílenými skútry a koloběžkami, slibuje lepší  kontrolu parkování - Zdopravy.cz

Služby, které používám

BlockFi - Až 5 % spoření s bitcoinem, nebo 9.3 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $25. (více, analýza rizika)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - jak na donaty?

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma. Pokud mě chcete podpořit, možné varianty najdete na stránce o mě. Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

3 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.