Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#54 👨‍💻 Co se změní když El Salvádor legalizoval bitcoin
0:00
-5:04

#54 👨‍💻 Co se změní když El Salvádor legalizoval bitcoin

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast


Edit: Zákon prošel!

První zmínka

Na bitcoinové konferenci Jack Mallers, tvůrce společnosti Strike, informoval ve své prezentaci o plánu prezidenta Nayib Bukele uznat Bitcoin jako oficiální měnu státu El Salvador. Při prezentaci spustil video, ve kterém prezident El Salvadoru informoval o svém návrhu na zákon pro legalizaci Bitcoinu. V El Salvadoru je bitcoin a LN stále více oblíbený. Existuje zde také jedna vesnice, kde celá její ekonomika funguje kompletně na bitcoinu.

Prezident bitcoinista

Tato zpráva je důležitá hned z několika důvodů. První dobrá zpráva je, že zřejmě první prezident na světě veřejně oznámil, že je pro bitcoin. K bitcoinové komunitě se také přihlásil svou profilovou fotkou, kdy použil známé bitcoinové meme s laserovýma očima. Tyto laserové oči si bitcoinisti přidávají na své profilové fotky s cílem je odstranit až po té, co bitcoin dosáhne ceny 100 tisíc dolarů.

Obrázek

Budou se bitcoineři stěhovat?

Tímto krokem se El Salvador stává zajímavou destinací, kam se určitě rozhodne spousta bitcoinistů přestěhovat. Prezident vyjmenoval hned 4 důvody proč by tak měli učinit.

  1. Skvělé počasí a surfování.

  2. Jeden z mála států bez daně z vlastnictví.

  3. Když projde zákon na legalizaci Bitcoinu, tak nebude ani daň ze zisku u Bitcoinu.

  4. Prezident také slibuje trvané bydliště pro krypto podnikatele.

Co z toho plyne

Pokud El Salvádor legalizuje bitcoin jako měnu, pak by v Americe mohl být bitcoin brán jako peníze. To může mít dopad na spoustu aspektů. Například banky by mohly jednoduše poskytovat služby spojené s bitcoinem stejně tak, jako poskytují účty v cizích měnách.

Také je možné, že díky tomu bitcoin bude brán jako měna a tím se na něj bude uplatňovat jiný zákon o daních. Proto by daň ze zisku nemusela být uplatňována. Protože daně ani účetnictví nejsou mým oborem, můžu jenom hádat, co by to mohlo znamenat v Česku. Pokud bude bitcoin oficiální měnou v uznávaném státě, měla by tato měna být taky uznávaná. A proto by ani u nás neměla být v určitých případech vybírána daň ze zisku. Ale tuto možnost nechť rozeberou důkladněji účetní a daňoví poradci.

Cena zatím nereaguje

I když je to skvělá zpráva pro Bitcoin, cena na tuto zprávu vůbec nezareagovala. Možná je to z důvodu toho, že osobnosti občas mění názor, jak nám ostatně ukázal Elon. Proto nyní jsou všichni opatrnější u vítání nových bitcoinových osobností. Nebo možná proto, že se jedná zatím pouze o návrh a nejedná se tedy o potvrzenou věc. Je možné, že s tímto návrhem ještě zahýbou světové mocnosti. Je ale dost možné, že tento zákon v zemi projde, protože poslanci s laserovýma očima se to v El Salvadoru jenom hemží. Prezident také na twitteru prohlásil, že je téměř 100 % šance, že zákon projde. Bitcoin má díky tomu dobře nakročeno na svůj ultimátní cíl.


Služby, které používám

BlockFi - Až 5 % spoření s bitcoinem, nebo 9.3 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $25. (více, analýza rizika)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - darovat

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma.

Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Share Romanův Newsletter investorům

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.