Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#50 👨‍💻 ARK Analýza: Automatizace
0:00
-7:15

#50 👨‍💻 ARK Analýza: Automatizace

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast


Ark Invest je akciový fond, který vydává zajímavé ETF. Zaměřuje se především na disruptivní technologie. V jednom z předchozích newsletterů jsem sepsal, co je to disruptivní technologie a také jsem představil Ark Invest. Ark je mimo jiné zajímavý tím, že všechny své analýzy vydává jako open source. Mezi tyto analýzy patří také analýza Big Ideas 2021, která představuje 15 odvětví, které dle Arku budou v následujících letech zabírat stále větší část trhu.

Analýzy ARKu, které jsem již prošel: Deep Learning, Datacentra, Virtuální realita, Digitální peněženky, Fundamentální analýza Bitcoinu, Příprava Bitcoinu na instituce, Elektromobily. Dnes se budu zabývat dalším tématem, kterým je automatizace.

Robotizace přichází

Stále více lidí se bojí o svou práci, protože hrozí, že jejich pozice bude nahrazena automatizací. ARK věří, že automatizace pro celé lidstvo přinese obrovskou produktivitu a zvýšení mezd. Dle studie, díky robotizaci budou pracovní místa přesouvány z méně placených pozic na více placené. Ark věří, že automatizace přinese 1.2 bilionu dolarů, tedy až 5 % do amerického hrubého domácího produktu během 5 let.

Míra automatizace zrychluje

Automatizace ve výrobě aktuálně dosahuje 200 robotů na 10 tisíc zaměstnanců. Na základě studie zaměřující se na ohroženost různých pracovních odvětví, ARK věří, že automatizace celé ekonomie během 5 let dosáhne stejné úrovně, jako automatizace ve výrobě. To by znamenalo, že přibližně 2 % veškeré práce bude automatizováno.

Poptávka po robotech

Poptávka po robotech v automatizaci skokově vzrostla v roce 2009. Tento zrychlený nárůst poptávky byl možná způsoben recesí, která tomuto roku předcházela.

Podle výzkumu ARKu obchodní válka mezi USA a Čínou přidává další zvýšenou poptávku. Také nedávná situace okolo světové pandemie může zapříčinit zvýšenou poptávku po výrobních robotech, protože podniky se budu snažit snižovat náklady na výrobu.

Zvýšená automatizace přinese výhody

Snížený podíl práce nemusí znamenat pokles výplat. Větší míra automatizace, díky úspoře, může přinést několik ekonomických výhod pro všechny účastníky trhu.

  • Vyšší mzdy jsou výhodné pro pracovníky.

  • Nižší cena je výhodná pro zákazníky.

  • Vyšší provize je prospěšná pro podniky.

  • Vyšší investice vytváří prospěšnou smyčku.

Zvýšení marže

V minulosti snížení podílu manuální práce vedlo vždy k vyšší marži. Pro každé snížení podílu manuální práce o procento se v minulosti zvýšila marže o 0.3 %. ARK proto očekává, že pokud podíl manuální práce klesne o 15 %, marže se zvýší na 20 %.

Automatizace může přinést nižší nezaměstnanost

Ztráta zaměstnání v jednom odvětví, neznamená zvýšení celkové nezaměstnanosti. Většina všech pracovníků na farmách, kteří přišli od roku 1950 o práci byli neplacení pracovníci, většinou rodinní příslušníci. Jídelní průmysl se stále více automatizuje. Při této automatizaci vznikají nové příležitosti na zpeněžení přípravy jídla, balení, nakupování a doprava. Automatické systémy jsou levnější, než manuální.

Přínos automatizace na GDP

ARK odhaduje velikost příležitosti automatizace na 1,2 biliónů dolarů. To tedy přinese 5 % zvýšení amerického hrubého domácího produktu během následujících 5 let.

Shrnutí automatizace

Automatizace je velmi často chápána, jako negativní věc pro pracovníky. Z krátkodobého hlediska může kvůli automatizaci někdo přijít o práci. Ale pokud se podíváme, jaký má vliv na lidstvo v delším období, zjistíme, že je více pravděpodobné, že v důsledku automatizace budou spíše vytvořena nová pracovní místa.

Tato příležitost je obrovská. Až 1,2 biliónů dolarů může být nově vytvořeno automatizací. Investor může z této příležitosti také těžit. Stačí si najít společnosti, které na tomto poli působí. Začít můžete například prohlédnutím společností, do kterých investuje ark ve svém ETF ARKQ. Pokud byste chtěli do tohoto ETF investovat, můžete se podívat na můj návod.

Zdroj: Ark Big Ideas 2021


Služby, které používám

Blinkist - Díky této službě máte tisíce naučných knih na dosah ruky, které jsou shrnuty v 15 minutách. (více)

BlockFi - Až 5 % spoření s bitcoinem, nebo 9.3 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $25. (více, analýza rizika)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Coinmate - Směnárna, kde jde směnit bitcoin přímo za koruny za výhodný kurz. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku. Pokud se zaregistrujete přes můj odkaz získáte 100 kč zdarma.

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - darovat

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma.

Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Share Romanův Newsletter investorům

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.