Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#49 👨‍💻 Proč nekupovat bitcoin nebo akcie na Revolutu
2
0:00
-7:33

#49 👨‍💻 Proč nekupovat bitcoin nebo akcie na Revolutu

2

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast


Revolut se jeví jako vhodná volba pro začátečníky. Obzvláště kvůli jednoduchosti nákupu bitcoinu. Ovšem je tomu skutečně tak? Rozhodně nechci tvrdit, že Revolut je špatná služba, nicméně je dobré vědět, jakým způsobem je vhodné jej používat. Sem tam se najde nováček, který se chytí do pasti a nakoupí bitcoin na Revolutu. Proč to není dobrý nápad? V tomto newsletteru bych chtěl upozornit na problémy s tím spojené a proč i přes tyto nevýhody Revolut stále používám.

Buy Bitcoin, Litecoin & Ethereum | Revolut AU

Bitcoin vlastně ani nekupujete

V první řadě je zapotřebí si uvědomit, že v aplikaci Revolut nevlastníte žádný bitcoin. Nemáte žádný přístup k privátním klíčům a ani není možné privátní klíče zálohovat nebo importovat. Ale zde to nekončí, on vám totiž Revolut ani žádný bitcoin neprodává. Revolut pouze zprostředkovává nákup rozdílových smluv CFD. Tedy pouze získáváte smluvní právo na rozdílový zisk při prodeji této smlouvy. Proto ani nenakupujete bitcoin, ale pouze smlouvu založenou na důvěře, že vám někdy v budoucnu Revolut vyplatí zisky. Ano, aplikace Revolutu nabízí jednoduché nákupy bitcoinu, nejsem si ale jist, že výše uvedená rizika stojí za tu pohodlnost při „koupi“ bitcoinu v aplikaci.

What are CFD Forex contracts?

Bitcoin nejde vybírat

Tento systém je jednoduchý pro Revolut, ale nevýhodný pro uživatele. Největší nevýhodou je samozřejmě nutná důvěra v Revolut, ale to není všechno. Z praktického hlediska je problém, že nemůžete bitcoin vybrat. Je možné, že Revolut v budoucnu bude podporovat výběry, ale poslední zprávy říkají, že pouze s limitem 1000 liber. I když teď je vám to třeba jedno, ale můžeme předpokládát, že jak cena bitcoinu poroste, můžete v budoucnu změnit názor. Nebudete chtít mít celoživotní úspory uloženy v jedné aplikaci na mobilu, ale budete chtít tyto prostředky přesunout na hadwarovou peněženku. A když začnete zkoumat, jak toho dosáhnout, zjistíte, že jediná možnost je bitcoin u Revolutu prodat a koupit ho na jiné dobré směnárně a poté přesunout na HW peněženku. I když se to může zdát jako jednoduchá operace, není možné ji legálně provést, bez toho aniž byste přišli o 15 % zisků. Podle zákonů je prodej danitelná událost, a proto při prodeji musíte zdanit zisky. Při rapidním růstu ceny bitcoinu to klidně může být významná část z celkové hodnoty.

Poplatky

A to stále ještě není všechno. Mohli bychom si myslet, že když nekupujeme tedy doopravdický bitcoin, mohl by to být alespoň výhodný nákup. Ale opět vás zklamu, výhodné to moc není. Standardní poplatek na kryptoměnových směnárnách, kde máte možnost výběru, se pohybuje okolo 0.2 %. Revolut účtuje, po vyčerpání limitu, 2.5 % poplatek. Za takto vysoký poplatek můžete klidně na mnoha směnárnách nakupovat přímo pomocí debetní karty. Nebo můžete koupit anonymní bitcoin v bitcoinmatu. Zkrátka platíte více, akorát za méně muziky.

Proč nekupovat akcie

Myslím si, že už je jasné, proč není dobrý nápad nakupovat bitcoin na Revolutu, ale proč ne akcie? Hlavním důvodem jsou poplatky. Situace okolo poskytování nákupů akcií se změnila. Nedávná revoluce v poskytování burzovních služeb umožňuje spoustu levnějších alternativ. Nejen, že na Revolutu platíte za každý nákup nebo prodej 28 Kč, ale za akcie se platí 0.12 % roční poplatek. Možná se zdá tento roční poplatek malý, ale v dlouhodobém horizontu a složeném úročení to výrazně ovlivní výkon portfolia.

Na co tedy Revolut je dobrý?

Revolut používám i přes to, že není vhodný pro bitcoin a akcie. Naco je tedy dobrý? Můžete ho používat jako své výchozí bankovnictví. Také je výhodné používat jeho kartu pro placení v zahraničí, kvůli výhodnosti kurzu a možné směně až při placení.

Já osobně revolut používám primárně jako online směnárnu z korun na eura. Má nejvýhodnější kurz, jaký jsem našel. Ale i tato směna má svá omezení. Je zapotřebí počítat s tím, že směna bez poplatku je pouze do 25 tisíc českých korun. Poté je účtován poplatek 0.5 % z převáděné částky. Ale i včetně tohoto poplatku je směna výhodnější než v českých bankách, kde je spread většinou vyšší než 2 %. Také ale myslete na to, že o víkendu se účtuje extra poplatek.

I přes svá omezení je Revolut velmi užitečná služba. Obzvláště se hodí pro pro investory na převod do eura. Pokud ji ještě nepoužíváte, můžete se zaregistrovat přes můj odkaz a tím podpořit tento newsletter.

Pro nákup bitcoinu bych vám však doporučil kteroukoliv z větších směnáren. Já používám kraken, protože mi vyhovuje. Jak nejlevněji nakupovat automaticky pravidelně se můžete dočíst v jednom z mých předešlých newsletterů.

Zdroj: Revolut.com: terms and conditions


Služby, které používám

Blinkist - Díky této službě máte tisíce naučných knih na dosah ruky, které jsou shrnuty v 15 minutách. (více)

BlockFi - Až 6 % spoření s bitcoinem, nebo 9.3 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $25. (více, analýza rizika)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Coinmate - Směnárna, kde jde směnit bitcoin přímo za koruny za výhodný kurz. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku. Pokud se zaregistrujete přes můj odkaz získáte 100 kč zdarma.

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

Deribit - Je burza specializující se na obchodování bitcoinových derivátů především bitcoinových opcí. Pokud se zaregistujete přes můj odkaz získáte slevu 10 % na poplatky.

O mně - darovat

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma.

Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Share Romanův Newsletter investorům

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

2 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.