Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#46 👨‍💻 ARK Analýza: Příprava Bitcoinu na instituce
0:00
-7:51

#46 👨‍💻 ARK Analýza: Příprava Bitcoinu na instituce

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast


Ark Invest je akciový fond, který vydává zajímavé ETF. Zaměřuje se především na disruptivní technologie. V jednom z předchozích newsletterů jsem sepsal, co je to disruptivní technologie a také jsem představil Ark Invest. Ark je mimo jiné zajímavý tím, že všechny své analýzy vydává jako open source. Mezi tyto analýzy patří také analýza Big Ideas 2021, která představuje 15 odvětví, které dle Arku budou v následujících letech zabírat stále větší část trhu.

Analýzy ARKu, které jsem již prošel: Deep Learning, Datacentra, Virtuální realita, Digitální peněženky, Fundamentální analýza Bitcoinu. Dnes se budu zabývat dalším tématem, kterým je Příprava Bitcoinu na instituce.

Příprava na instituce

ARK věří, že rychlý růst Bitcoinu má potenciál pro alokaci ve všech dlouhodobých investičních portfoliích. ARK věří, že Bitcoin má nejlepší risk/zisk poměr z finančních aktiv. Dle predikce ARKu se kapitalizace Bitcoinu během 5 až 10 let zvýší z $500 miliard na $1-5 biliónů dolarů. Jak můžeme vidět, predikce zatím ARKu vychází. Bitcoin již dosáhl na spodní navrhovanou hranici, ale stále je zde potenciál 5x.

Bitcoin pokračuje v získávání důvěry. Ark uvádí příklady, jak stále více institucí, jak vládních, tak soukromých společností, přidávájí na důvěře integrováním kryptoměn.

Z hlediska vlády jsme za poslední rok mohli vidět hned několik regulací. Mezi ně patří:

  • Banky v Americe nyní mohou svým klientům poskytovat služby spojené s kryptoměnami.

  • Banky v Americe nyní mohou provozovat uzly kryptoměn za účelem potvrzování plateb.

Z hlediska velkých bank přichází integrace:

  • JP Morgan poskytuje bankovní služby pro Coinbase a Gemini.

  • Singapurská banka připravuje spuštění krypto směnárny.

  • Směnárna Kraken získala licenci banky.

Z hlediska institučních investorů:

  • Macro investor Paul Tudor Jones odhalil 1 % alokaci v bitcoinu.

  • Fidelity Digital poskytuje půjčky se zástavou v bitcoinu.

  • Pojišťovna MassMutual investovala $100 miliónů dolarů do bitcoinu.

  • a další…

Veřejné společnosti

  • Microstrategy investovala více než 60 % volných prostředků do bitcoinu.

  • Square investoval asi 1 % svých aktiv

  • Tesla investovala asi 0.3 % svých aktiv

  • PayPal nyní umožňuje nákup a prodej kryptoměn přes svou platformu.

bitcointreasuries.org

Korelace Bitcoinu

ARK věří, že bitcoin patří do každého diverzifikovaného portfolia a to obzvláště u institucí. Bitcoin jako jediný z investičních aktiv má ke všem ostatním nižší korelaci než 0.27, kromě nemovitostí. Všechny ostatní aktiva mají k sobě navzájem vyšší korelaci. Proto dobře zvolená velikost bitcoinu v dlouhodobém portfoliu vylepší jak zisky, tak i risk management. Jinými slovy dané portfolio bude mít nižší propady a vyšší zisky, než portfolio bez bitcoinu.

Obchodovaný objem

Obchodované množství na velkých bitcoin směnárnách v delším horizontu stále roste. ARK odhaduje, že denní obchodované množství bitcoinu může být větší, než objem na americkém akciovém trhu, do 4 let. A vyšší, než objem globálního měnového trhu, do 6 let.

Obchodování futures

Obchodování pro instituční investory je stále více využíváno. Otevřené obchody na platformě CME rostou. Jde tedy vidět, že zájem institučních investorů roste.

Velikost alokace Bitcoinu

ARK věří, bitcoin si získal své místo v dobře diverzifikovaném portfoliu. ARK provedl Monte-Carlo simulace miliónu portfolií složených z různých tříd aktiv. Podle denních zhodnocení různých aktiv za posledních 10 let lze vypočíst, že bitcoin by měl zabírat 2,5 % až 6,5 % portfolia. Pro snížení volatility je nejvhodnější 2,5%, pro maximalizování zisků zase 6,5 %.

Možný cenový pohyb

ARK také zkoumal, jak by se zvýšila cena bitcoinu, kdyby byla adaptována institučními investory do portfolií. Mezi tyto instituční investory zahrnul investory s velkým jměním (HNWI), penzijní fondy, pojišťovací společnosti, státní investiční fondy. Vidíme, že pro malou adopci jako 1 % portfolia, by mělo vliv zvýšení ceny za bitcoin přibližně o $80,000 a pro 2,5 % by zvýšení bylo o $200,000.

Shrnutí bitcoinové analýzy

Bitcoin má obrovský potenciál jako investiční aktivum. Také je proto momentálně na světe vnímán především jako úschovna hodnoty v delším časovém horizontu. Většina progresivních investorů začíná alokovat nižší jednotky procent do bitcoinu. Pokud tento trend bude pokračovat, bude Bitcoin brán za nedílnou součástí každého diverzifikovaného portfolia. Je to naprosto logický krok, protože i přes svou velkou volatilitu, umí alokace do bitcoinu v rozumné výši vylepšit každé diverzifikované portfolio, díky své nízké korelaci k ostatním aktivům.

Zdroj: Ark Big Ideas 2021, Bitcoin Treasuries


Služby, které používám

Blinkist - Díky této službě máte tisíce naučných knih na dosah ruky, které jsou shrnuty v 15 minutách. (více)

BlockFi - Až 6 % spoření s bitcoinem, nebo 8.6 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $25. (více, analýza rizika)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Coinmate - Směnárna, kde jde směnit bitcoin přímo za koruny za výhodný kurz. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku. Pokud se zaregistrujete přes můj odkaz získáte 100 kč zdarma.

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

O mně - darovat

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma.

Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Share Romanův Newsletter investorům

Tento newsletter není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.