Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
#47 👨‍💻 Jak jsem prodělal 0.325 bitcoinu
0:00
-6:41

#47 👨‍💻 Jak jsem prodělal 0.325 bitcoinu

Každý týden píši newsletter pro investory. Emaily chodí každou středu, pokud newsletter nedostáváte, zkontrolujte si spam složku. Můžete se přihlásit k bezplatnému odběru, nebo mě podpořit měsíčním předplatným pomocí následujícího tlačítka.

✉️ Odběr/podpora newsletteru 📺 Youtube Podcast 🎧 Spotify Podcast


Není příliš zvykem, že se sdílí negativní příběhy, kde člověk prodělal peníze. Přesto jsem se rozhodl sdílet svůj příběh, kdy jsem přišel o 0.325 bitcoinu.

V jednom z předchozích newsletterů jsem sepsal, proč už se nevěnuji obchodování a proč si myslím, že investování je mnohem bezpečnější a výhodnější strategie. Jak se to tehdy stalo a proč jsem prodělal?

Časování trhu

Můj příběh, jak jsem prodělal, začal arogantní myšlenkou, že bych mohl být chytřejší než trh. Myslel jsem si, že jsem schopný určit v krátkém časovém horizontu, jakým směrem se bude vyvíjet cena bitcoinu. Tuto myšlenku jsem se snažil uplatnit na burze bybit. Ta funguje tak, že vložíte nějaké bitcoiny na tuto burzu a s pomocí pákového efektu můžete tyto bitcoiny znásobit, nebo naopak prodělat. Navíc podobné burzy lákají na různé zápisové bonusy a soutěže.

Obchodování na páku

Hlavní kámen úrazu v tomto příběhu bylo obchodování na páku, což znamená, že obchodujete i půjčené peníze. Tato burza umožňuje až 100x páku. Pokud použijete takto velkou páku, i pohyb ceny o jedno procento vás připraví o celou částku na účtu. Já jsem využíval nižší páky, ale i tak člověk musí mít přesně pravdu v tom, v jakém směru se cena vydá. U podobného obchodování se používají tzv. stoploss hladiny, které ukončí obchod, když cena klesne na určitou hladinu. A právě pokud obchodník neodhadl přesně směr trhu i přesný okamžik, zastavení ztráty ukončí nevýhodně obchod.

Poplatky za otevřené pozice

Další nevýhoda pro obchodníky na těchto burzách, spočívá v poplatku za otevřenou pozici. Proto je obchodník nucen častěji obchodovat a nestačí držet otevřenou pozici, jinak mu poplatky pravidelně strhávají prostředky na účtu.

Psychologie obchodníka

Pokud obchodník prodělá, vzniká na něj tlak, aby ztráty vydělal zpět. Kvůli tomu provádí stále riskantnější obchody, které mají větší šanci na ztrátu. To se přesně stalo i mě. Prodělal jsem několik obchodů po sobě, což mě nutilo riskovat a kvůli tomu jsem přišel o všechny prostředky na účtu. Jen málokdo se umí udržet a pokračovat v nastavené strategii, i když se nedaří.

Pro mě tento styl obchodování je i spojený s velkým stresem a konstantním sledováním ceny. Postupně jsem došel k názoru, že si to neužívám a že mi i potenciální zisky za to nestačí.

Nová úspěšná strategie

Tehdy, když jsem prodělal třetinu jednoho bitcoinu, naštěstí ještě bitcoin nebyl tak drahý jako dnes. Ale tato zkušenost a velikost ztráty mi připomíná, že tento způsob obchodování není cesta pro mě. Možná jsou obchodníci, kteří dokáží přesně odhadnout trh v krátkém časovém intervalu, ale já už vím, že já to nejsem.

Říká se, že zkušenost je nepřenositelná, ale stejně bych se pokusil poradit většině lidí, nesnažit se časovat trh. Jen málokdo dokáže správně odhadnout čas, kdy nakoupit a kdy prodat. Existují i akademické práce, které tvrdí, že většina obchodníků dlouhodobě prodělává. Já už vím, že nejsem výjimkou a nedokáži najít dno ani vrchol. Rozhodl jsem se, že energii a čas, který jsem strávil obchodováním, budu raději směřovat do nějaké činnosti, která mě baví a má i reálný přínos pro společnost. Vydělávat peníze lze podle mě i snazšími a méně časově náročnějším způsoby, než denním obchodováním.

Z této zkušenosti jsem se poučil a přišel na jinou, pro mě úspěšnou, strategii investování Buy & Hold. Vybírám investice, kterým rozumím a věřím jim v dlouhodobém horizontu, že mají budoucnost. Ty nakoupím a pokud se situace nezmění, budu investice držet až do důchodu. Zatím mi tato strategie vychází dobře, což jsem popsal i v článku o svém portfoliu. Nebojte se proto přiznat, že nějaký způsob pro vás není vhodný. Stačí, když si najdete tu správou strategii pro vás. Ať už to bude pravidelné investování do bitcoinu či investování do indexů a nebo výběr jednotlivých akcií.


Služby, které používám

Blinkist - Díky této službě máte tisíce naučných knih na dosah ruky, které jsou shrnuty v 15 minutách. (více)

BlockFi - Až 6 % spoření s bitcoinem, nebo 9.3 % v dolaru. Možnost půjčení s využitím bitcoinu jako záruka nebo směnění bitcoinu. Při registraci přes můj odkaz získáte $25. (více, analýza rizika)

crypto.com - S cryptocom, můžete nakupovat, spořit, půjčovat a utrácet krypto s kartou, která nabízí až 8 % cash-back. Při registraci přes můj odkaz získáme oba $25. (více o službě, více o kartě)

Kraken - Směnárna, která je považována za jednu z nejbezpečnějších a s nejlevnějšími kurzy a poplaty. Založena v roce 2011, tedy s dlouho historií důvěry komunity. (více)

Coinmate - Směnárna, kde jde směnit bitcoin přímo za koruny za výhodný kurz. (více)

Equa - Dle mého názoru nejlepší česká banka. Žádné poplatky. Sjednání online. Výběr ze všech bankomatů kdekoliv na světě bez poplatku. Pokud se zaregistrujete přes můj odkaz získáte 100 kč zdarma.

Firstrade - Broker, který je zaměřený především na americký trh. Umožňuje nakupovat a prodávat americké ETF, akcie, opce a další a to úplně bez poplatků. (více)

O mně - darovat

Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, Bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí. Pokud se přihlásíte k odběru, budete každý týden dostávat email se skvělým obsahem zdarma.

Pokud znáte někoho, koho by mohl tento newsletter zajímat, budu rád, když ho s ním budete sdílet.

Share Romanův Newsletter investorům

Tento email není možné považovat jako investiční radu. Má pouze podpořit k vlastnímu vzdělávání a hledání informací. Proto si před investováním udělejte vlastní průzkum nebo se obraťte na odborníky. Newsletter i článek obsahuje affiliate reklamu.

0 Comments
Romanův newsletter investorům
Disruptivní Investování
Jsem softwarový inženýr, investor do disruptivních inovací, bitcoinový nadšenec. Mým cílem je napsat kvalitní a objektivní informační email každý týden, který bude mít přidanou hodnotu jak pro investory, tak i pro nadšence do osobních financí.